6 webdesign
trends van 2024

Teamfoto

Michel van der Ven

UX Designer

Let's meet

In webdesign combineren we UX-design (User Experience) met UI-design (User Interface). UX zorgt ervoor dat jouw website fijn en effectief te gebruiken is. Daarbij concentreren we ons op functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Bij UI kijken we meer naar hoe alles eruitziet en aanvoelt. Van de lay-out tot de knoppen waarop je klikt. Beide disciplines werken nauw samen en versterken elkaar.

We zoomen in op de
6 webdesign trends van nu

  • Dark mode
  • Minimalisme
  • AI
  • Big size en serif fonts
  • Motion design
  • Gamification
Text image Afbeelding: App in dark mode (Bron: dribbble.com/stories/2022/07/05/dark-mode-designs)

Dark mode

Meer dan 80% van de smartphonegebruikers heeft zijn of haar telefoon in dark mode staan. In dark mode hebben de interfaces donkere achtergronden en lichte teksten. Het is onder andere zo populair vanwege de stijlvolle look die je smartphone erdoor krijgt. Daarnaast heeft het praktische voordelen: het vermindert oogvermoeidheid, verbetert de leesbaarheid én verlaagt het energieverbruik.

Minimalisme

Bij minimalistisch webdesign wordt gestreefd naar eenvoud in lay-out, navigatie, typografie en algemene esthetiek. Wij houden ervan; het is krachtig en effectief. Een webdesign met weinig elementen en een beperkt kleurenpalet zorgt namelijk voor een snelle en overzichtelijke website. Zo krijg je een fijne gebruikerservaring met vaak ook een positieve invloed op je conversiepercentage.

Text image Afbeelding: De website van Apple in minimalistische stijl (Bron: apple.com/nl/iphone-15-pro)
Text image Afbeelding: Bron: openai.com & midjourney.com/showcase

AI

Inmiddels is het duidelijk dat AI niet meer van het toneel verdwijnt binnen webdesign. Het helpt ons bij het ontwerpproces en levert gepersonaliseerde gebruikerservaringen. Denk aan ChatGPT en Midjourney voor contentcreatie en Relume voor wireframes. Het verfrist ons werk en maakt onze processen effectiever. Ideaal.

Big size en serif fonts

Big size typografie en de comeback van serif fonts zetten de toon in 2024. Het gebruiken van grote typografie, cursieve lettertypen en het samenvoegen van verschillende kleuren is helemaal van nu. Denk aan contrasterende kleuren die sleutelwoorden of zinnen benadrukken. Dit kan zorgen voor een echte blikvanger. Ook creatief typografiegebruik kan een tekst meer impact geven. 

Motion design

Geanimeerde elementen in webdesign maken je website interactiever en boeiender. Ze kunnen je merk echt boosten. Van animaties tot spectaculaire commercials. Belangrijk: zorg ervoor dat het de laadtijd van je pagina niet vertraagt en de gebruikerservaring niet verstoort.

Gamification

Gamification verhoogt de betrokkenheid van bezoekers door spelelementen te integreren in de structuur en inhoud van je website. Het speelt in op de psychologische behoefte van mensen aan beloning, competitie en prestatie. Dit maakt het een effectieve manier om de aandacht vast te houden en bezoekers te activeren.

Het webdesign van jouw website verbeteren?

Onze specialisten staan klaar om je hierbij te helpen. 

Text image Afbeelding: Gamification binnen een app (Bron: dribbble.com/shots/13830647-Strava-App-Redesign)

LET’S MEET.

Gewoon eens babbelen over jouw vraagstuk of nieuwsgierig wat wij kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Laat je gegevens achter en wij bellen je binnen één werkdag terug voor het maken van een vrijblijvende kennismaking.